ПН-НД: 09:00-19:00

У кошику порожньо!

Про паракорд

Про паракорд

2018-02-05 23:26:25   0   2451

За запитом "Що таке паракорд" Google знаходить більше 37 000 результатів. І якщо ви читаєте цю статтю, то цілком імовірно, що ви вже вивчили як мінімум вікіпедію та ютьюб. Тому я не писатиму про те, що паракорд - це легкий полімерний трос, виготовлений з нейлону та інші бла-бла-бла. Ви все це знаєте. Краще буде, якщо я розповім який буває паракорд, як відрізнити хороший паракорд від поганого і чим загрожує використання поганого в будь-яких цілях.

Яким має бути трушний паракорд

Виробництво паракорду налагоджено досить давно і ні для кого не секрет, що переважно паракорд виробляють у США та Китаї. Найбільш якісний і відповідний параметрам та вимогам стандарту донедавна вважався саме американський паракорд. І якщо ми говоримо про паракорд типу III, то головні його параметри - це зусилля на розрив 249 кг, вага 6,61 грама на 1 м і мінімум 7 ниток у сердечнику. Купивши паракорд виробництва США, ви можете бути точно впевнені, що він підходитиме всім вищепереліченим вимогам. Але й ціна його буде відповідна – близько 4 доларів за 1 метр.

Відмінності хорошого паракорду від поганого

На відомих сайтах з продажу китайських товарів можна знайти безліч магазинів, які продають шнур під назвою паракорд. 90% цього шнура паракордом не є або через невідповідність діаметра, або зовнішнє обплетення буде не з нейлону, а, скажімо, не дай Боже, із поліпропілену, або ще за якими-небудь ознаками. Отже, використовуючи цей паракорд, ви не можете бути впевнені, що він виконає покладені на нього функції. Хоча й вартість його, віддамо належне працьовитим китайцям, буде в рази менша за паракорд, зроблений у США. Звичайно, і у них є якісний паракорд, але його у всій кількості НЕ-паракорду потрібно ще пошукати. На фото показано візуальну відмінність китайського "паракорда" з поліпропілену:

и українського паракорда із нейлону:

Обидва шнури жовтого кольору, що полегшує аналіз. На фото видно, що паракорд має не лише різну текстуру зовнішнього обплетення, але й по-різному заплетені внутрішні нитки. На першому фото - китайського паракорду - зовнішнє обплетення не надто щільне, "розхлябане", при обрізанні дуже розпушується, на другому фото видно, що зовнішнє обплетення щільніше і рівніше. Також відрізняються і внутрішні нитки: в українському паракорді вони тонші і закручені більш туго, ніж у китайському.

Зараз особливої популярності набуває паракорд українського виробництва таких компаній як Guardianparacord, ProCord, Fibex. Оскільки в Україні ринок паракорду ще не перенасичений, можна сміливо заявляти, що кожна з цих компаній прагне зайняти свою нішу і бореться за якість не на шкоду ціні. З упевненістю можна сказати, що український паракорд нічим не гірший, а враховуючи невисоку вартість, навіть кращу за американський. 

Візуальні та тактильні відчуття справжнього паракорду

На дотик паракорд повинен бути гладким, але при цьому досить щільним, без стирчаючих із зовнішньої обплетення "волосків", з рівними лініями ниток. Якщо в зовнішньому обплетенні є різні кольори, то потрібно оглянути кілька сантиметрів паракорду, щоб малюнок був однаковим на всій довжині шнура. Також важливо, щоб паракорд не надто розтягувався, але при цьому при стисканні повертався до вихідного розміру. Основні параметри (зусилля на розрив, вага, товщина) мають бути вказані в сертифікаті на цей паракорд. Використання неякісного паракорду може повести за собою найгірші наслідки, адже ніколи не знаєш, для чого раптом може знадобитися мотузка: чи то просто для носіння на руці як браслет, чи то для порятунку людини!

Коментарі:
Увага: HTML символи заборонені!